Kirjaudu sisään Question mark Facebook 64 Google 64 | FI EN
Kotikunta
Anna kotikuntasi, jotta voimme näyttää sinulle oman alueesi kysymykset ja tulokset.
Lisätty 28.9.2012
Alue Helsinki
Vastauksia 116

Kysymyksen taustaa: Hitas-säännöstellyt asunnot ovat markkinahintaa halvempia, mutta tuo halpa hinta saavutetaan helsinkiläisten veronmaksajien kustannuksella, eivätkä asunnot läheskään aina päädy eniten tarvitseville, pienituloisille tai köyhille. Esimerkiksi vuoden 2012 tammikuussa kävi mm. ilmi, että kauniaislainen mies omisti 12 hitas-asuntoa, jotka on vuokrannut edelleen. Hitas-järjestelmä vain mahdollistaa keinottelun veronmaksajien kustannuksella. Eikö olisi parempi, että tuettaisiin mieluummin suoraan asuntoa tarvitsevaa ihmistä kuin asuntoa ja sen rakentajia?

Annetut vastaukset (116 kpl)

Kyllä, parempi tukea asunnontarvitsijoita kuin ihmisiä.

Käyttäjät 42%
Ehdokkaat 39%
 
 

Ei, on tärkeää, että Helsingin kaupunki rakennki osallistuu asuntomarkkinoihin.

Käyttäjät 58%
Ehdokkaat 61%
 
 

Kommentit

Säännöt ja kontrolli pitää olla niin vedenkestävät ettei sellaista voi onnistua kuin ylläolevassa esimerkkissä on käynyt.

Gunvor Brettschneider (RKP) 2.03.2015

Järjestelmästä ei välttämättä ole luovuttava mutta se kaipaa perusteellista remonttia jotta väärinkäytöksiltä ja epäoikeudenmukaisuudesta päästään eroon.

Juha Vester (PS) 2.03.2015

En ole tutkinut asiaa tarkemmin.

Paula Pennanen-Aitta (KD) 28.10.2012

Ei ole mukava että ahneet hyötyvät toisten, veronmaksajien , kustannuksella.

Leena Lauren (PS) 18.10.2012

Viallinen järjestelmä pitää korjata

Toni Ahva (PS) 17.10.2012

On totta, että Hitas-järjestelmä nykyisellään on mahdollistanut väärinkäytökset. Aina löytyy joku ahne, joka käyttää porsaanreikää hyväkseen. Asunnon/asuntojen osto sijoitustarkoitukseen ei saa jatkossa olla mahdollista. Asuminen Helsingissä on liian kallista eikä Hitas-järjestelmää mielestäni pidä lakkauttaa. Kaupungin pitää aktiivisesti edistää kohtuuhintaista asuntotuotantoa. Kaavoituksen tuntuva lisääminen ja byrokratian karsiminen ovat tärkeimpiä asioita, joita haluan päästä luottamustehtävässä ajamaan.

Timo Vehosmaa (KD) 16.10.2012

Järjestelmästä ei pidä luopua, vaan on keksittävä joku ratkaisu tällaisen kikkailun lopettamiseksi.

Jenni Häkkinen (SKP) 16.10.2012

Hitas-säännöstelyssä on omat puutteensa ja niitä on korjattava (kuten tuo asuntokeinottelu) ja järjestelmää kehitettävä. Mutta siitä huolimatta koko järjestelmää ei tarvitse purkaa. Kaupungin julkista asunto-tuotantoa on lisättävä rutkasti kuitenkin etenkin vuokra-asuntojen tuotannon osalta, että Helsingin asuntojen hintoja pystytään tehokkaasti hillitsemään.

Jörgen Jensen (Vas.) 16.10.2012

Hitas pitää ajaa alas kuitenkin hitaasti eikä yhdellä rytäkällä, sillä se voi kolahtaa nykyisiin asukkaisiin ikävästi.

Simo Raittila (Vihr.) 15.10.2012

Hitas järjestelmä on syytä purkaa kokonaan ja lopettaa.

Ritva Peuralahti (PS) 14.10.2012

Hitas-järjestelmä vuotaa kuin seula. Se on onnistunut esimerkki siitä, mitä ei pitäisi tehdä. Aitoa asunnontarvetta pienituloisille on olemassa!

Tommi Tampio (PS) 13.10.2012

Hitas järjestelmässä on pahoja aukkoja.Ne tulisi sulkea ja luoda realistiset jälkimarkkinat,jossa Hitas hinnat ovat alueittain samat.Hitas on lähtökohtaisesti hyvä, jos sitä toteutetaan alkuperäisen ajatusmallin mukaan.Mahdollistaa ensiasuntoon kiinnipääsyn kohtuu hintaan.Hitasin tulisi vastata ,myös muuttuviin elämän tilanteisiin ja mahdollistaa asunnon vaihto.Voiton tavoittelu ja keinottelu ei ole näiden asuntojen tarkoitus.

Petri Alkio (PS) 13.10.2012

"parempi tukea asunnontarvitsijoita kuin ihmisiä"... mitähän tuo lause tarkoittaa? Eiköhän ne asunnontarvitsijat ole ihmisiä!

Kirsi Mäkilaine (PS) 12.10.2012

Huonosti esitetty kysymys. Hitas-järjestelmä on hyvä. Asuntoja tarvitseville.

Sonja Alanko (Vihr.) 12.10.2012

Koska ei ole pystytty valvomaan keinottelua, on parempi keskittyä vuokra-asuntoihin.

Erkki Veijonen (PS) 12.10.2012

Hitas on mahdollistanut omistusasumisen tuhansille keskituloisille perheille. En ymmärrä, miksi järjestelmä pitäisi purkaa. Helsingissä asuminen on kallista, joten hitas-järjestelmän purkaminen tekisi asumisesta esim. lapsiperheille entistä kalliimpaa ja ahtaampaa. On kuitenkin Helsingin etu, etteivät lapsiperheet muuta naapurikuntiin. Hitas-järjestelmään tehdyt muutokset ovat hyviä. Näitä asuntoja ei ole missään tapauksessa tarkoitettu sijoitusasunnoiksi, vaan niissä on tarkoitus asua itse. Toki tilapäiset poissaolot ja asunnon vuokraus esim. ulkomaan työkomennuksen ajaksi on perusteltua.

Sari Kokko (SDP) 12.10.2012

Hitas-säännöstelyssä on omat puutteensa ja niitä on korjattava (kuten tuo asuntokeinottelu) ja järjestelmää kehitettävä. Mutta siitä huolimatta koko järjestelmää ei tarvitse purkaa. Kaupungin julkista asunto-tuotantoa on lisättävä rutkasti kuitenkin etenkin vuokra-asuntojen tuotannon osalta, että Helsingin asuntojen hintoja pystytään tehokkaasti hillitsemään. Tämän lisäksi tarvitaan sekä yksityistä että kolmannen sektorin (mm. HOAS) asuntotuotantoa.

Esko Virri (Kesk.) 11.10.2012

Oilisiko Hitas II:n aika, eli kehittää uusi, tai sitten uudistaa vanhaa. Tuo mainittu jälleenvuokraus ei taida nykyiselläänkään kuulua ehtoihin, eikä tuo monen asunnon omistus?

Harri Lehtimäki (PS) 11.10.2012

Asun itse Hitas-asunnossa. Järjestelmää pitää kuitekin kehittää ja valvoa niin, että keinottelu ei onnistu. Kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja tarvitaan lisää. Nyt asuntojen hintaa nostaa kaikenlainen ylimääräinen tason nosto. Hitas-asunnot ovat edullisempia, koska turha prameus on karsittu järjestelmällä.

324 Elina Järvenpää 11.10.2012

Kaikille sitä asunnottomille pitää pystyä järjestämään katto pään päälle.

Raimo Mattsson (PS) 10.10.2012

ihmeellinen vastausvaihtoehto

Orvokki Jokinen (Vas.) 9.10.2012

Hitas-järjestlmä on auttamattomasta kankea ja vanhanaikainen, istä pitäisi uudistaa ja vanhat peruskorjausikään tulevat kohteet sitä mukaan vapautettava järjestelmästä.

Jukka Wallin (PS) 9.10.2012

Hitas ei toimi ja on johtanut keinotteluun. Parempi purkaa koko järjestelmä.

Markku Salomaa (PS) 8.10.2012

Korjataan mieluummin Hitas-järjestelmä kuin luovutaan siitä.

Kai Petteri Rantanen (PS) 8.10.2012

Hitas järjestelmää pitäisi uudistaa ja valvoa huomattavasti paremmin. Lisää kohtuuhintaisia Hitas asuntoja eripuolille Helsinkiä

Mikko Naakka (PS) 8.10.2012

Keinottelu kuriin, maavuokra kuriin, Hitas:ta on kehitettävä helsinkiläisen asumisen muotona.

Olli Saarela (Kesk.) 8.10.2012

Asunnon vaihtamisen tulisi olla mahdollista aina ilman hintasääntelyä, varsinkin jos henkilö itse asuu Hitas-asunnossa. Yksityisen ihmisen pitäisi voida irtautua riittävän lyhyessä ajassa tuesta ilman rankaisua. Keinotekoisista hintasäätelyindekseistä on tullut jo hilpeyden ja ivan kohde. Valitettavasti moni Hitas-asunnossa asuva, usein yksinäinen ihminen, joutuu kärsimään Hitas-haitasta. Pitää olla mahdollista muuttaa pienempään asuntoon ilman kohtuutonta ja teennäistä Hitas-hintarajoitetta.

Jouko Kosonen (PS) 8.10.2012

Saamieni tietojen mukaan Hitas-järjestelmä kohtelee epäoikeudenmukaisesti jopa samalla alueella olevia Hitas-asuntoja. Mielestäni järjestelmä on vaikeaselkoinen ja huono.

Harri Lindell (PS) 8.10.2012

Järjestelmän ongelmiin - kuten esimerkiksi keinotteeluun - tulee kyllä voida puuttua.

Vesa Virri (Vihr.) 7.10.2012

Hitas-asunnot ovat kaikkein kalleimpia kovan rahan asumismuotoja kansalaiselle. Hitas-torppareita ei saa enää haalia lisää!

Matti Kopra (PS) 7.10.2012

Tosin järjestelmää olisi syytä kehittää paremmin vastaamaan tavoitetta.

Erkki (Eki) Nikulainen (Vihr.) 7.10.2012

Hitas-asuntojärjestelmä on aikansa elänyttä. Kunta voisi luoda uusia tukijärjestelmiä kuten vuokralunastusoikeus -järjestelmän, jossa varsinkin valtion vuokra-avustuksilla vuokransa maksanut asukas voisi lunastaa erikseen määritellyn osuuden verran asumisaikana kertyneistä vuokramenoista vähennetyn osuuden mukaisen arvokertymän asunnon nykyiestä arvosta ostaessaan omakseen vuokra-asunnon. Nyt tuetaan omistusasumista vuokra-asumisen sijaan.

Teemu von Boehm (Kesk.) 6.10.2012

Väärinkäytöksiin tulee puuttua, mutta hitasjärjestelmä takaa edes jonkinverran kohtuuhintaista asuntotuotantoa Helsinkiin.

Pörrö Sahlberg (Vihr.) 5.10.2012

Hitas on tällä hetkellä naurettavaa tukea parille onnekkaalle vuodessa. Oikeastaan Hitas-asunnon saamisesta pitäisi periä arpajaisvero.

Ossi Mäntylahti (Kok.) 4.10.2012

Hitas-järjestelmästä ei tule luopua, sillä on hyvä, että varsinkin lapsiperheet voivat hankkia kohtuuhintaisen asunnon. On valvottava, että Hitas-järjestelmän puitteissa ei voi keinotella rakentajat eivätkä asunnon myyjät.

Tarja Vänskä 4.10.2012

Hitas-järjestelmä mahdollistaa helpon omaisuudenhankinnan alihintaan niille, jotka muutenkin kuluttavat paljon aikaa tehden jotain sellaista.

Tuukka Virtaperko (Pir.) 4.10.2012

Pienivaraisuus ei saa olla asumisen este, jokaisella on oikeus omaan kotiin. Hitas järjestelmässä on puutteita, joihin pitää puuttua. Asuntopolitiikkaa tulee tehdä niin, että asuinalueet ovat heterogeenisiä ja edullisia asuntoja löytyy tarpeeksi.

Arja Katriina Ylänkö (SDP) 4.10.2012

Hitas järjestelmässä on puutteita, jotka pitää korjata (kuten usean hitas-asunnon hankkiminen, mutta järjestelmä on kuitenkin periaatteessa hyvä ja auttaa kohtuuhintaista asumista Helsingissä.

Katriina (Kati) Juva (Vihr.) 4.10.2012

Hitas-järjestelmää on kehitettävä.

Markku Hannula (Vihr.) 2.10.2012

Ehdottomasti pidettävä huoli ettei tällainen keinottelu ole mahdollista.

Ritva Sopanen (KD) 2.10.2012

Väärinkäytöksistä huolimatta Hitas on pätevä systeemi, joka estää asuntojen hintojen nousun riistäytymistä käsistä.

Seppo (Steen1) Lampela (SKP) 1.10.2012

Säilytettävä ehdottomasti.

Juha Hämäläinen (SKP) 1.10.2012

Hitas-järjestelmän valvontaa pitää tehostaa, jotta se toimii.

Jouni Uusikivi 1.10.2012

Hitas-järjestelmä on suoraa kaupunkilaisten verorahojen siirtoa sijoittajille ja toimeentulevalle keskiluokalle.

Lilja Tamminen (Vihr.) 30.09.2012

Hitasjärjestelmää tulisi uudistaa, että väärinkäytökset eivät olisi mahdollisia (esim. asunnon eteenpäin vuokraaminen).

Meeri Kuikka (Vihr.) 30.09.2012

Järjestelmän epäkohdat, kuten useiden Hitas-asuntojen ostaminen sijoitusasunnoiksi ja välittäminen kovan rahan vuokra-asunnoiksi, pitää korjata, että alkuperäinen tarkoitus toteutuisi. Sääntöjä pitää tarkistaa rajaamalla Hitas-asuntojen omistamisen määrää ja vuokratasoa. Myös Hitas-asumisen kustannusten kasvua on rajoitettava. Perimmäinen ongelma on kuitenkin kysyntää vastaavan asuntotarjonnan puute.

Petteri Hiienkoski (KD) 30.09.2012

Menetelmä vääristää markkinoita eikä sitä voida riittävästi valvoa. Missä virkamies laittaa ehtoja tai sääntöjä, siellä luovuus tuottaa loputtomasti keinoja kiertää niitä. Missä muka on tällä hetkellä saatavissa kohtuuhintainen HITAS-asunto?

Veli-Matti Kallislahti (Kok.) 30.09.2012

Hitas-järjestelmä haiskahtaa mokutukselta ja kommunismilta... Taitaa olla kukkahattutätien fasistinen keksintö.

Aarne Kusela 30.09.2012